'Veel collega’s hebben blijvende gehoorschade opgelopen'

Marith Brouwer, 32 jaar, is wijkagent in Zeist Noord.

Marith Brouwer (32) is wijkagent in Zeist Noord en ziet wat voor schade knalvuurwerk aanricht bij collega’s. “Jongeren hebben één seconde lol door vuurwerk naar de politie te gooien, maar mijn collega’s hebben levenslang schade.”

“De dienst met oud en nieuw is altijd de dienst waarvan je hoopt dat je er ongeschonden uitkomt de volgende dag,” vertelt Marith. “Met al je ledematen, vingers, ogen, én je gehoor. Ze werkt nu veertien jaar bij de politie en heeft zelf zeker negen jaar met oud en nieuw gewerkt.

Gehoorbescherming

“We merken dat de knallen elk jaar weer harder worden, dat is niet normaal.” Marith heeft meerdere collega’s die blijvende gehoorschade hebben overgehouden aan harde vuurwerkknallen. “Veel hebben er oorsuizen en tinnitus. Die houden dat de rest van hun leven. We zijn dus genoodzaakt hele goede gehoorbescherming te dragen. En die moet steeds hardere knallen kunnen dempen. De kans is heel groot dat je door zo’n knal schade oploopt.”

Gelukkig nieuwjaar?

“Natuurlijk vinden we het bij de politie ook een mooie feestdag. Wij vieren het graag en wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar. Maar dan is er wel de vraag of je dat jaar ook echt gelukkig wordt als je 1 januari na je dienst weer naar huis gaat.” Zelf is ze er al die jaren gelukkig redelijk ongeschonden uitgekomen. “Ik hoop dat ik dat over een paar maanden weer kan zeggen.”

Verhalen

Samen zorgen we dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft!