'Die plotse knal geeft ons allebei veel stress'

Jos Sprenkels, 52 jaar, heeft een visuele handicap en ziet vuurwerk dus niet aankomen.

Jos Sprenkels (52) heeft een visuele handicap en ziet vuurwerk dus niet aankomen. “Ik ben zeker niet tegen vuurwerk, maar ik kan niet anticiperen op een knal. Ik zie de lichtflits niet die aan de knal vooraf gaat. Dat maakt het lastig om buiten te zijn.”

Jos heeft een hulphond: Flica. “Zij ziet het wel, maar weet niet goed wat het betekent en schrikt dus ook van zo’n harde knal. Een rotje in een bushokje geeft namelijk een behoorlijke knal en echo. Ik kan nog wel beredeneren wat er is gebeurd, maar een hond niet en die heeft dan een vlucht- of aanval-instinct.”

'Je wordt een beetje een kluizenaar'

De dagen rond oud en nieuw zijn de dagen dat Jos niet veel op pad gaat. “Je wordt een beetje een kluizenaar. Ik moet naar buiten om Flica uit te laten, maar eigenlijk wil ik ook gewoon rustig naar de supermarkt om oliebollenmix te kopen. Dat is best een opgave. Ik ga ook bijna niet naar feestjes of bij mensen langs.” Jos moet dus in de dagen rond oud en nieuw erg bewust omgaan met welke spullen hij nodig heeft, en hoe en wanneer hij die gaat halen.”

Vuurwerkvrij uurtje

Voor Jos zou een vuurwerkvrij uurtje ’s avonds perfect werken. “Dan kan iedereen die een huisdier uit moet laten, dat rustig in die tijd doen. Iedereen die daarna los wil gaan met vuurwerk, kan dat gewoon doen in die andere uren.”

Verhalen

Samen zorgen we dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft!