'Door een knal herbeleef ik de oorlog'

Inno Rutting, 56 jaar is tien jaar geleden eervol ontslagen uit het leger.

Inno Rutting (56) is tien jaar geleden eervol ontslagen uit het leger vanwege een posttraumatische stressstoornis nadat hij 25 jaar heeft gediend. “Een onverwachte knal veroorzaakt soms een behoorlijke schrikreactie. En daar kan ik dan best een tijdje in blijven hangen.”

“Ik ben zeker niet tegen vuurwerk. Ik stak het vroeger zelf ook veel af. De dag van oud en nieuw zelf is ook niet zo’n groot probleem voor Inno: “Je weet dat het die dag gaat gebeuren. Die knallen en flitsen verwacht je. Het gaat vooral om de dagen ervoor en erna.” De schrikreacties zijn er vooral ‘s avonds en ’s nachts. “Dan gebeurt het plotseling en dat kan een herbeleving oproepen. Dat hoor ik ook veel van oud-collega’s. Elk geluid wat op een schot lijkt kan dat doen.”

Hulpmiddelen

Gelukkig is er hulphond Henk die hem helpt. “Hij is erop getraind dat hij niet zo snel schrikt. Dat geeft me wat rust.” Daarnaast loopt Inno ook bij een militair hospitaal. “Daar leer je met dit soort dingen omgaan. De schrikreactie zal altijd blijven, maar ik moet leren mezelf niet naar beneden te halen en daarin te blijven hangen. Ik leer hoe ik snel moet herstellen.”

Een manier van leven

Het is een manier van leven die Inno zich leert aanmeten. “Het accepteren en aanpassen gaat me gelukkig goed af. Ik geniet erg van oud en nieuw met vrienden en familie. Op dat moment weet ik dat er knallen kunnen zijn. Dat zit me dan gelukkig niet in de weg om het einde van het jaar te vieren.”

Verhalen

Samen zorgen we dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft!